hypotonia vs dystonia….

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung laman ceritahaziq. Apa khabar? Super Haziq alhamdulillah…walaupun ada masa-masanya kondisinya kelihatan turun naik, sekali pandang sihat…cuma yelah, cuaca semenjak dua menjak ni memang lain macam hinggakan Super Haziq kesayangan mama ni akhirnya diserang selsema berhingus. Seingat mama, hampir 6 tahun usia Super Haziq mama ni, inilah pertama kali Super Haziq diserang selesema berhingus. Itupun berjangkit daripada anak pengasuh katanya. Alhamdulillah, tak lama selsema…tak sampai seminggu…cuma semalam dedar-dedar nak demam-demam manja….

Hmm….tentu you all tertanya-tanya apa kisah di sebalik tajuk entri mama Super Haziq kali ni kan…kan….Begini ceritanya….Super Haziq mama ni kan anak CP…kondisi anak CP ni memang pelbagai…ada diplegia, spastik, ataxia, dystonia, hemiplegia, quadriplegia….nak terang satu-satu pun mama bukannya medical staff yang ingat semua benda. Apa yang mama ingat diagnosis Super Haziq je : Spastic Quadriplegic Cerebral Palsy with Global Development Delayed (GDD). Keadaan fungsi anggotanya hypotonic, lembik…angkat tangan jatuh…angkat jatuh…tak ada daya melawan….tapi itu dulu……macam pada zaman dahulu………

Diam tak diam..hari ke hari…walaupun handbag mama tu sudah sepatutnya bergelar budak tadika…sedikit demi sedikit perkembangan yang ditunjukkan mengubah sedikit diagnosis dirinya. Mama pun sebenarnya dah tak boleh gelar Super Haziq “budak sekampit beras” sebab berat badannya dah naik…yeah! Walaupun orang keliling mungkin melihat mudah jaga Super Haziq ni sebab baring aje….senang je berdukung…oh hakikatnya setiap 2 bulan Super Mama ni perlu ” overhaul” badan sebab banyak “part” yang rosak….kalau tak nanti badan mogok….hehe. Apa yang kita lihat biasanya tak seindah apa yang dilakukan seseorang yang dilihat itu…dulu waktu didiagnos hypotonic….risaunyalah….yelah semua lembik…angkat tangan jatuh…nak dudukkan leher jatuh payah nak angkat semula…sekarang????

Kisahnya bila rutin bertemu Dr Tajul, pakar neurologi kanak-kanak dari HKL yang telah bertugas di HSI…bab ni mama punyalah suka….rasa nak melenting pun ada tapi sila jangan cuba-cuba bayangkan ye..huduh!! Tak perlulah mama, Super Ayah mahupun Super Haziq dan adik beradik yang berdua tu turun naik ke HKL lagi….HKL tu dah jadi rumah nombor 3 dah selepas HSI….Puaslah bersembang dengan Dr Tajul,setengah jam juga sebab menunggu pun hampir sejam setengah kan….sembang punya sembang punya baik punya cerita….Dr Tajul perasan Super Haziq keraskan badan bila seorang lagi doktor muda buat pemeriksaan atas Super Haziq. Super Haziq ni kalau orang yang tak biasa sentuh atau pegang, dia ajan beri respon samaada selesa atau pun tidak. Nampaknya Super Haziq tak berapa selesa dan berikan respon tangisan serta keraskan badan. Hypotonia memang dah lama tak ada….jadi Dr Tajul diagnos Super Haziq mengalami kondisi dystonic/dystonia(suka keras-keraskan badan dengan tangan yang dibengkokkan ke luar). Sudah………satu lagi diagnosis….

Kalau bab ubat…Dr Tajul dah faham malah hormat pendirian mama tapi mama lihat Dr Tajul ni seorang yang tak mudah mengalah atau dalam kata mudahnya,dia nak bantu kita. Super Haziq dicadangkan mula mengambil baclofen semula. Mama as usual….tersengih-sengih….ha.. Dr Tajul dah faham benar dengan sengihan panjang mama. Dr Tajul lihat kaki Super Haziq membengkok dan agak “ketat”, jadi baclofen akan membantu melembutkan sedikit otot supaya mudah terapi nak dilakukan.Puaslah mama pusing sana, pusing sini dan akhirnya mama angkat bendera putih. Baiklah, kali ini mama akur dengan Dr Tajul…..Yelah, mama pun perasan kaki kanan Super Haziq agak keras.Agaknya kerana mama pun tak terlalu konsisten dengan stimulaterapi….mama yang perlu distimula dulu baru mampu stimula Super Haziq mama ni….

Susah juga kalau keadaan ni berterusan.Apa yang mama fikirkan ialah bagaimana Super Haziq mahu berdiri kalau sendi kakinya ketat sedangkan pakar rehab sudah memberikan harapan positif bahawa Super Haziq mempunyai kemungkinan yang besar untuk terus berkembang..duduk dan berdiri. Justeru mama akur kali ini. Harap-harap dapat membantu…….

Takpelah nak…mama cuba apa yang mama mampu ye sayang…teruskan jadi tunjang kekuatan mama….terus pinjamkan semangat buat mama ye sayang…..muah3!!sayang Haziq ketat-ketat!!!!!

Senyummu kekuatanku....

Senyummu kekuatanku….

2 thoughts on “hypotonia vs dystonia….

  1. Salam, baby I pn lbh kurang mcm super haziq tp lum dpt diagnosis punca lg..tp Dr tajul mtk bg baclofen tp I refuse…so I nk tanye super haziq mcm mana lps amik baclofen tu ade improvement ke?tq for sharing

    • assalamualaikum
      maaf terlalu lama ambil masa untuk reply mesej.
      Amy tinggal di mana ye.
      Baclofen tu untuk bantu lembutkan muscle supaya lebih mudah untuk exercise dibuat.
      Haziq pernah ambil, stopkan dan ambil semula
      Haziq ada masalah kahak bila ambil baclofen
      tetapi buat masa ni terpaksa onkan semula sebab keadaan kakinya yang semakin stift, keras dan mula membengkok.
      kalau nak elakkan baclofen, saya syorkan rajin2 urut…
      lagi selalu lagi bagus untuk lembutkan otot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s