Tak suka!!!

Assalamualaikum…..

Alhamdulillah berkesempatan juga akhirnya mama mengemaskini laman ceritahaziq. Hampir sebulan terbiar sepi tanpa dijenguk apatah lagi dikerling sekilas pandang….Sedaya mungkin mama akan mencari ruang untuk terus menitipkan perkembangan Super Haziq untuk tatapan pelawat setia laman ceritahaziq. Sayang you all ketat-ketat!!!! Bukan apa…sejak sebulan lepas kondisi mama agak kurang stabil sebenarnya. Masih dalam proses pemulihan selepas berhadapan sedikit masalah dengan bahagian tulang tengkuk dan pinggang dan hingga ke hari ini alhamdulillah!!! Kian cergas….Dapatlah bawa Super Haziq ke sesi terapi di hospital macam biasa. Meskipun bersendirian tanpa Super Ayah, mengangkat kerusi roda yang boleh tahan jugalah keberatannya…alhamdulillah Allah berikan kesihatan yang semakin membaik. Super Ayah tak dapatlah nak bersama-sama mama uruskan terapi Super Haziq selalu melainkan kalau terapi di sebelah petang. Sebelah pagi Super Ayah terpaksa berkejaran menguruskan dua lagi anak tipikal yang sesi persekolahannya tidak sama…terpaksa jadi lipas kudung walaupun tak ada kaitan langsung dengan lipas…..hehehe

Oh ya…entri kali ini mama mahu kongsikan tentang perkembangan kognitif dan emosi Super Haziq yang semakin responsif dengan bentuk emosi yang berbeza. Contohnya kalau berbual dalam tawa, Super Haziq mampu tersenyum dan ketawa, begitu juga bila digeletek, Super Haziq akan ketawa mengelekek. Sebaliknya jika berpura-pura marah dengan meninggikan suara, Super Haziq sudah pandai mencebik mulut dan menangis hingga berair mata. Padahnya….agak sukar nak memujuk. Jenuhlah mahu dipeluk, dipopok dan ditaburi kata-kata sayang barulah reda sedikit emosinya. Ada kalanya waktu Super Haziq menangis, terbit juga kebimbangan di hati mama andai ada jiran-jiran yang terdengar pitching suaranya yang tinggi itu…mungkin anggapan mereka Super Haziq dipukul atau didera….

Begitu jugalah kalau dibawa ke sesi terapi. Andai baik moodnya, mudahlah sesi tersebut berlangsung.Boleh gelak-gelak…respon kaki dan tangan yang agak keras juga semakin lembut…Namun kalau mood tak sukanya datang….menjerit macam tak ingat dunialah dia di situ. Ada ketikanya mama buat tak tahu saja kerana Super Haziq akan belajar mengawal emosi namun ada juga yang mengatakan bahawa kita terlalu kasar…takpelah nak..tak suka pun tak sukalah….

20131127_155937

20131127_160850-1

Tapi seronok juga tengok memek-memek muka Super Haziq bila moodnya kurang baik. …tak suka pun tetap kena paksa….untuk kebaikanmu juga kan sayang……hihi. ¬†Antara momen-momen tak suka yang sempat mama capture:

20131130_144938

20131127_061802

20131224_184123

 

Mama berdoa agar ekspressi itu bisa terzahir selalu…..konsisten setiap ketika supaya dapat mama terus tersenyum dan gigih berdiri…sekadar meminjam kekuatanmu menghadapi ujian ini cuma mama mahu kamu percaya bahawa KAMU TIDAK BERSENDIRIAN!!WE LOVE YOU SOO MUCH!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s