Bertukar tangan…

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar semua pengunjung laman ceritahaziq? Terima kasih kerana menjenguk dan singgah di laman ini yang dah hampir lama juga tak sempat dijenguk. Harap-harap tidaklah sampai berlumut….hehehe. Entri kali ini mama nak kongsikan luahan hati tatkala Super Haziq mama bertukar pengasuh sekali lagi. Apa sudah jadi?

Kalau nak dipanjangkan cerita, nanti mama yang kusut jadi mama mudahkanlah cerita supaya tak pening yang nak membacanya kan….Peristiwa berlaku hanya 3 hari lalu. Mama hantar dan ambil Super Haziq seperti biasa. Tiada sebarang kelainan yang mama kesan pada pengasuh. Berbual seperti biasa dan tidaklah mama menganggap sesuatu yang tidak dijangka akan berlaku. Sudahlah sejak hampir dua minggu mama serabut dengan sedikit masalah berkaitan kereta…rupanya muncul pula satu masalah baru. Masalah lama belum selesai, masalah baru mula menyapa….

Malam itu, kira-kira jam 11.30 malam mama dapat penggilan dari pengasuh yang menangis-nangis menyatakan tak dapat nak jaga Super Haziq. Terdiam, terkesima dan terkedu mama seketika. Pada waktu itu? Tengah malam? Aduh…..makin serabutlah mama dibuatnya…..Apa sebabnya biarlah menjadi rahsia kami namun panggilan itu sebenarnya menyebabkan mama tawar hati. Entahlah….Lantas mama berbincang dengan Super Ayah. Kami hanya punya satu pilihan iaitu mengharapkan ehsan pengasuh lama iaitu Ibu Aisyah untuk menjaga Super Haziq. Mama yakin Ibu Aisyah pasti berbesar hati untuk menerima Super Haziq kerana punya pengalaman 3 tahun menjaga Super Haziq sebelum berpindah tangan ke pengasuh baru. Lagi pula, perpindahan dahulu adalah kerana masalah kesihatan, bukan kerana masalah lain….Tawakkal sahajalah…tengah-tengah malam itu juga mama call Ibu Aisyah dan menceritakan masalah yang mama hadapi. Sungguh!!Rezeki Allah itu Maha Luas, dan Ibu Aisyah seperti menadah tapak tangan untuk menerima Super Haziq semula. Mama tahu Ibu Aisyah dan suaminya memang sayangkan Super Haziq. Mana tidaknya…lama sikit tak bawa Super Haziq bertandang ke rumah mereka, pasti abahnya sudah rindu-rinduan…..

Maka bermulalah episod Super Haziq kembali ke rumah Ibu Aisyah. Setengah hari juga mama di sana untuk menerangkan semula kaedah penjagaan Super Haziq, waktu susunya, waktu makannya, menu makannya, waktu mandinya dan sebagainya. Alhamdulillah…’bonding’ di antara dua insan ini sememangnya kuat. Alhamdulillah Super Haziq tidak meragam, mudah dijaga walaupun ibunya turut menjaga 8 orang anak jagaan lain. Alhamdulillah…anak-anak yang lain juga behave dan seolah mengerti kondisi Super Haziq. Tiada yang mengusik atau menyebabkan air mata Super Haziq menitik. Alhamdulillah!! Mama dan Super Ayah bisa menarik sedikit nafas lega……Betapa sukar mahu mencari pengasuh yang sudi mengasuh anak-anak syurga ini dan bukan calang-calang pengasuh yang dapat memberikan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi untuk anak yang tidak sempurna pada pandangan mata manusia. Memang Allah Maha Besar…….Dia Maha Mengetahui apa yang kami perlukan, bukan apa yang kami mahukan!Allahuakbar!

Mudah-mudahan Super Haziq kekal dengan Ibu Aisyah kerana mama punya perancangan lain bila Super Haziq di bawah penjagaan Ibu Aisyah dan semoga perancangan ini akan berjaya dengan izin Allah jua.

 

dialah hartaku paling berharga

dialah hartaku paling berharga

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s