Diserang sawan lagi….

Assalamualaikum…..

Apa khabar semua pengunjung laman ceritahaziq? Hmmmmm….sebenarnya entri kali ni mahu saya kongsikan tentang serangan sawan yang menjengah Super Haziq pada 18 Jun yang lalu. Kalau yang pernah mengikuti kisah Super Haziq pastinya tahu sedikit sebanyak kronologi kehidupan Super Haziq yang hebat ini. Kalau dulu pernah diserang sawan setiap hari, kemudian reduce kepada 3-4 kali seminggu dan kemudian reduce lagi hingga sebulan 2-3 kali, kemudian ada juga pernah langsung tidak diserang sawan dalam sebulan dan memang tak boleh dijangka bila serangan sawan akan berlaku. Oh tidak lagilah saya nak menulis Mr “S” atau apa istilah lainnya. Mudah kalau ia serangan sawan, maka saya katakan ianya serangan sawan. Thats it! Lebih mudah untuk difahami. Sebenarnya, serangan sawan yang dialami Super Haziq memang sudah sangat berkurangan berbanding dulu. Kalau dulu sukar benar ditebak bila ketikanya serangan sawan akan berlaku. Ada ketikanya ketika tidur, ada ketikanya ketika minum, ada ketikanya ketika sedang menyuap makanan dan ada ketikanya secara tiba-tiba. Pada ketika itu, macam-macam gaya yang keluar kerana pattern sawan yang berubah-ubah. Sekarang, paling banyak serangan sawan berlaku 2 kali sebulan. Ada kalanya tiada langsung selepas konsisten menggunakan pelapik tilam berunsurkan cahaya Dhuha menggunakan teknologi biovelocity sejak bulan 9 tahun lepas. Menipu kalau saya katakan sawannya hilang 100%…masih berlaku cuma peratusannya sangat berkurangan….

Jujurnya kami memang cukup takut bila serangan berlaku dan semua ibu bapa yang mempunyai anak CP yang diserang sawan mempunyai ketakutan yang sama. Sawan menyebabkan berlaku kecederaan dan kerosakan otak yang boleh mempengaruhi fungsi anggota badan dan menggangu perkembangan motor kasar dan motor halus anak-anak CP. Bukan sahaja fizikal akan terkesan, malah perkembangan mental dan intelektual juga mempunyai risiko yang tinggi untuk menerima kesan yang pastinya bukanlah kesan yang positif.

Ada yang membayangkan bila seseorang anak CP diserang sawan, tubuhnya akan mengeras, bibirnya akan berbuih-buih, matanya akan mendongak ke atas dan pada ketika itu kita akan kelam kabut cari sudu besi untuk diletakkan di mulut bagi mengelakkan kancing gigi. Itu tanggapan suatu masa dahulu dan sudu tidak lagi relevan dalam usaha pemulihan sawan anak-anak CP malah ia boleh membahayakan. Memang ada anak-anak CP yang diserang sawan sebegitu dan sebenarnya banyak lagi pattern sawan yang mungkin ramai lagi komuniti di luar sana tak tahu. Ada yang mengangguk-angguk kepala, ada yang kelip-kelip mata, ada yang menangis macam Super Haziq dan macam-macam. Serangan sawan terakhir ialah pada 18 Jun baru-baru ini. Ketika itu saya sedang suakan air campuran BV Alfalfa dan madu untuknya. Sedang asyik menyedut air dari botol, dek kerana kehausan agaknya…tersedak dan terus menangis hingga kebiruan. Itulah bentuk sawannya. Tiba-tiba menangis hingga tiada suara dan blueish….Cepat-cepat saya cari lampu suluh dan suakan ke mukanya dan itulah senjata kami buat masa ini. Super Haziq ni lain sikit ‘pe’elnya’….walaupun biasa minum susu 3-4 jam sekali, tapi sekali minum macam tak minum berhari-hari! Kadang-kadang naik seriau kita dibuatnya..tak sampai 5 minit habis sebotol! humang ai………..

Bila saja berlaku sawan, meskipun tidak lama..hanya sekitar seminit-seminit setengah, namun saya amat faham dengan risiko kekurangan oksigen yang tidak sampai ke otak. Entah saraf mana yang terkesan saya tidak tahu tetapi saya nekad tidak  membawanya ke hospital. Mengapa? Belum sempat keluar rumah, sawannya sudah berhenti dan ada ketikanya dia tertawa. Ada ketikanya dia jadi lemah, mahu dipeluk dan dimanja tapi tak pernah pula tidur lepas serangan sawan. Kalau dibawa juga ke hospital, entah berapa hari pula akan ditahan semata-mata mahu memantau kadar oksigen tubuhnya. Kami ni naik seriau kalau dengar perlu dimasukkan ke hospital. Tiga tahun pertama hidupnya, hospital memang sudah jadi rumah kedua. Bila sudah tidak mendesak mahu dimasukkan ke  hospital, menggigil rasa kepala lutut kalau perlu berkampung lagi di hospital….oh tidak!!!

Apa pula kena mengenanya lampu suluh dengan serangan sawan? Ha…..Super Haziq ni semakin peka dengan cahaya. Saya memang super duper yakin bahawa anak saya tidak buta. Adakah patut doktor tanda di ruangan buta waktu mahu memohon kad OKU beberapa tahun lepas. Rasa nak menjerit sampai keluar anak tekak tapi suara tersekat pula di kerongkong. Saya kan mengajar student pekak…jadi kalau saya dengar saja suara anak saya, so saya tahu dia tak bisu…Eh apa pula kaitannya?…saja buat kalian gelak….tak tertanya pula pada doktor tu kenapa dia tanda di ruangan buta. Masa tu terasa macam lembu dicucuk hidungnya…ikut saja apa kata doktor, blurrrrrr….saya yang blur, bukan doktor ye…

Sambung semula cerita tentang lampu suluh. Oleh kerana Super Haziq makin peka dengan cahaya, fokusnya akan beralih kepada cahaya apabila disuakan cahaya ke mukanya. Kalau sedang diserang sawan juga boleh reda! Macam tak percaya dan kami sudah tahu taktik terkini walaupun tidaklah sensasi. Tapi mungkin juga boleh dicuba pada anak-anak CP lain kalau memang mereka attracted dengan cahaya. Jadi, bila diserang sawan sahaja, saya akan kelam kabut capai lampu suluh yang diletakkan di laci berdekatan katil di dalam bilik. Ada juga kadangkala kalau di ruang tamu dan tiba-tiba Super Haziq diserang sawan, satu rumah kelam kabut mencari lampu suluh. Al maklum kadang kala lampu suluh tu ada dalam beg balik kampunglah, si kakak buat alat mainanlah…mulalah dengar jeritan ‘singa’ mencari lampu…..Sekurang-kurangnya bila dah nampak saja tanda-tanda serangan iaitu tangisan yang lain macam saja bunyinya…ok lampu!!!!!!!!!!

Alhamdulillah…buat masa sekarang sawan Super Haziq seakan boleh dikawal. Kalau tidak tersedak atau mengamuk, insyaAllah tidak akan berlaku serangan sawan. Kalau menangis pun kenalah kenalpasti tangisan tersebut adalah tangisan yang boleh trigger sawan atau tidak. Cuak benar bila saja serangan sawan berlaku kerana sudah pasti ada perkembangannya yang terganggu. Mudah-mudahan semakin besar usianya…sawan pun tidak akan lagi menjengah. Diam tak diam, sebulan lagi genaplah usianya 6 tahun. Mungkin masih terlalu muda usianya namun ianya tahun-tahun yang sangat mencabar. Encik sawan….syuh…..pergilah jauh-jauh!!!!!!!…

2 thoughts on “Diserang sawan lagi….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s